Ready4disasters

Πραγματοποιήθηκε το κλείσιμο του ΕU READY4DISasters project


Το συνέδριο του έργου READY4DISasters EU, το οποίο υλοποιήθηκε υπό την ηγεσία του Τεχνικού Πανεπιστημίου Gebze (GTU)και με την υποστήριξη του Προγράμματος Erasmus +, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Συνεδριακό Κέντρο GTÜ στις 20 Νοεμβρίου 2024. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Kocaeli Mustafa Ayhan και η αντιπρύτανης του GTÜ Prof. Dr. Damla Arısan. Πολλά στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του AFAD και του Μητροπολιτικού Δήμου Κοτζαέλι, ακαδημαϊκοί, φοιτητές και εθελοντές καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων ξένων εταίρων του έργου από Ιταλία, Γεωργία , παρακολούθησαν την τελική διάσκεψη του READY4DISasters project. Από την Ελλάδα συμμετείχαν τα μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ Σοφία Δημητρίου Ψαρρού , Ελένη Mπάστα και Ανδρέας Χατζημηνάς .

Υπάρχουν 6 εταίροι από 4 διαφορετικές χώρες στο έργο READY4DISasters: H Επαρχιακή Διεύθυνση Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) και ο Μητροπολιτικός Δήμος Κοτζαέλι από την Τουρκία, ο LARES Italia – Εθνική Ένωση Εμπειρογνωμόνων Πολιτικής Προστασίας, TRAINING2000 psc από την Ιταλία, o ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ- Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου από την Ελλάδα και o οργανισμός Digiway από τη Γεωργία.

Το έργο READY4DISasters στοχεύει στη δημιουργία ανθεκτικών κοινοτήτων έναντι fysik;vn καταστροφών όπως πυρκαγιά, πλημμύρες και κατολισθήσεις μέσω δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης και προετοιμασίας. Σύμφωνα με αυτόν τον στόχο, είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν διάφορα τμήματα της κοινωνίας και να αναδειχθούν οι ικανότητες αυτών των ομάδων. Αυτή η εξέλιξη υποστηρίζεται από την πρόσβαση των εθελοντών πολιτών σε νέες ευκαιρίες μάθησης και κατάρτισης.

Για την προετοιμασία των εθελοντών για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, κατολίσθησης και πλημμύρας, οι εταίροι του έργου έχουν αναπτύξει αρκετά ψηφιακά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης που αποτελείται από 8 εκπαιδευτικές ενότητες και ένα Στρατηγικό Παιχνίδι (App) που προσομοιώνει τα 3 σενάρια καταστροφών που αναφέρονται. Στόχος είναι η υπέρβαση των 3 επιπέδων δυσκολίας (βασικών, ενδιάμεσων και εξελιγμένων) ολοκληρώνοντας τις απαιτούμενες δραστηριότητες και απαντώντας σωστά στις ερωτήσεις. Αυτά τα εργαλεία στοχεύουν στον εξοπλισμό εθελοντών πολιτικής προστασίας και πολιτών με βασικές δεξιότητες σε φάσεις διαχείρισης κινδύνου καταστροφών.

Ο Αντικυβερνήτης του Κοτζαέλι, στην ομιλία του, επέστησε την προσοχή στη σημασία της συνεργασίας σε τέτοια έργα και δήλωσε ότι οι καταστροφές δημιουργούν καθολικές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα και ότι τέτοια έργα επιτρέπουν την ανάπτυξη μιας κοινής γλώσσας και κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων.

Η Αντιπρύτανης στην ομιλία της, είπε, «Ως GTÜ, έχουμε βάλει ως αποστολή μας να παράγουμε επιστημονικές λύσεις συνεργαζόμενοι με όλα τα τμήματα της κοινωνίας. Στοχεύουμε να ηγούμαστε σε έργα που αγγίζουν την κοινωνία συνδυάζοντας την επιστήμη με εφαρμογές σε αυτό τον τομέα. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται σε αυτό το έργο, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κυβερνήσεων και των πολιτικών παραγόντων, συνέβαλαν πολύτιμα στη διαδικασία. Αυτή η συνεργασία πρόσθεσε μεγάλη δύναμη στο έργο. Πιστεύω ότι τέτοια έργα πρέπει να συνεχιστούν όλο και περισσότερο και θα ήθελα να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά τη σημασία της επέκτασης της διεθνούς συνεργασίας».

Στην πρώτη φάση του συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τους εταίρους τα βασικά αποτελέσματα του έργου, δηλαδή οι 8 ενότητες κατάρτισης που βασίζονται σε ανοιχτούς εκπαιδευτικούς πόρους (OER) και το στρατηγικό παιχνίδι ( App). Οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν επίσης δοκιμάζοντας τις γνώσεις τους πάνω στα θέματα που παρουσιάστηκαν και δοκιμάζοντας τo στρατηγικό παιχνίδι ( App) με τα κινητά τους. Στο τέλος της ημερίδας του συνεδρίου απονεμήθηκαν στους νικητές τα βραβεία και τα πιστοποιητικά σε όλους τους συμμετέχοντες στο έργο.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου , η AFAD και ο Μητροπολιτικός Δήμος Cocaeli διοργάνωσαν έκθεση και παρουσίαση που περιελάμβανε τη χρήση διαφορετικών εργαλείων ευαισθητοποίησης των πολιτών στα σχολεία και όχι μόνο, όπως κινητή μονάδα προσομοίωσης σεισμού.

Όλα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της οικοδόμησης ανθεκτικών κοινοτήτων έναντι φυσικών καταστροφών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Οι Έλληνες συμμετέχοντες παρουσίασαν τον τρόπο διάδοσης του προγράμματος ( Dissemination ) για όλη τη διάρκεια υλοποίησης ( 24 μήνες).

Ενώ το έργο READY4DISasters στοχεύει να αυξήσει το επίπεδο ευαισθητοποίησης και ετοιμότητας των κοινωνιών κατά των καταστροφών, έχει συμβάλει σημαντικά στη διεθνή συνεργασία ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες ειδικών από διάφορες χώρες. 


Τα προϊόντα του έργου είναι προσβάσιμα στη διεύθυνση https://ready4disasters.gtu.edu.tr/.

OIKO.POLI.S gave  information to the members of Chaidari's three Open Seniors Protection Centers (K.A.P.I.). 

On the 17th, 18th, and 19th of June, OIKO.POLI.S members, in the frame of the Erasmus READY4DISsasters project, organized activities for the awareness of Elderly people in cooperation with the Municipality of Chaidari and presented the project's goals.

They gave information to the members of Chaidari's three Open Seniors Protection Centers (K.A.P.I.). They briefed and trained the staff and the members on civil protection issues. Discussion and exchange of experience followed. The Head of Civil Protection of the Municipality and the Deputy Mayor of Civil Protection of Chaidari stressed all the necessary fire safety measures to be taken during the summer to protect the mountainous volumes of the area.

The Municipality of Chaidari expressed their wish for further cooperation and greater awareness of the project's products.

Here is a video from the 3 meetings:https://youtu.be/Fjh6qLBpBxE?t=5

Our website- Click here to see the Outputs


Webinar- 5 Nοεμβρίου 2024


Στο πλαίσιο του READY4Disaster - " Resilient communities through awareness and ready against the risk of fire, flood and slide " οι εταίροι του έργου διοργανώνουν ένα διεθνές διαδικτυακό σεμινάριο στις 5 Νοεμβρίου 2024 για να διερευνήσουν τη σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

Αυτό το διεθνές διαδικτυακό σεμινάριο έχει πολλούς στόχους:

1. Ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών: Το διαδικτυακό σεμινάριο στοχεύει να εκπαιδεύσει ένα παγκόσμιο κοινό σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των αυξημένων κινδύνων καταστροφών. Ένας ειδικός από την έρευνα EURAC θα εξηγήσει πώς η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε ακραία καιρικά φαινόμενα, στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σε άλλες φυσικές καταστροφές.

2. Κοινή χρήση των κύριων αποτελεσμάτων του έργου READY4Disaster: Το διαδικτυακό σεμινάριο προσφέρει μια πλατφόρμα για τους εταίρους του έργου και για εκπαιδευτές πολιτικής προστασίας και εθελοντές, εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρώπη για να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στην αντιμετώπιση των κινδύνων κλιματικής αλλαγής και καταστροφών. Συζητήσεις σχετικά με την ετοιμότητα για καταστροφές, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και τις στρατηγικές μείωσης κινδύνου.

3. Ενίσχυση της συνεργασίας: Αυτό το διεθνές διαδικτυακό σεμινάριο φέρνει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και υπόβαθρα της ΕΕ για να συζητήσουν λύσεις και να συνεργαστούν για τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων κλιματικής αλλαγής και καταστροφών και τη δημιουργία ανθεκτικών κοινοτήτων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Είτε είστε εθελοντής πολιτικής προστασίας είτε εκπαιδευτής, επαγγελματίας που εργάζεται στη μείωση του κινδύνου καταστροφών, αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο είναι για εσάς!

Σύνδεσμος εγγραφής εδώ: https://forms.gle/kLWdKiwUAUc4EoRH6

Newsletter 2 November 2023

Ενημέρωση για δράση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ στο Δημοτικό χώρο στη «Γιορτή»

Την Παρασκευή, 13/10/23, 11.00-12.00 μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ συναντήθηκαν στο «Πατητήρι» , στην είσοδο του εστιατορίου ΓΙΟΡΤΗ για τη δημιουργία δικτύου πολιτών που ενδιαφέρονται να μάθουν για την αντιμετώπιση στις φυσικές καταστροφές.
Ο τίτλος της συνάντησης :
«Οι εθελοντές του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ υιοθετούν μια περιοχή του Ποικίλου Όρους στο Δαφνί. Ευαισθητοποίηση των εθελοντών σε θέματα ετοιμότητας για φυσικές καταστροφές».

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εθελοντών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και να παρακινηθούν οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν για τον εθελοντισμό μέσα από καινοτόμες δράσεις.
Ήδη ο τόπος έχει αναδειχθεί και η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις

24 /9/2023 . Όμως χρειάζεταιπολύ δουλειά ακόμη για να γίνει ο χώρος προσβάσιμος και χρήσιμος.
Στη συνάντηση, συμμετείχαν μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ και άλλων οργανισμών. Ενημέρωσαν σχετικά με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και προσκάλεσαν τους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν σε μελλοντικές δράσεις.

Μετά από συζήτηση αποφασίστηκαν:

Α. Να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την Υιοθέτηση του χώρου από τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
-Θα σταλεί έγγραφο στο Δήμο Χαϊδαρίου στο οποίο θα αναφέρονται οι λόγοι για την υιοθέτηση του χώρου και ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες που σχεδιάζου.

-Δράσεις:

  • Καθαρισμός του χώρου και αποκατάσταση στα παρτέρια πάνω από το πατητήρι.
  • Οργάνωση μικρής κλίμακας συναντήσεων σε αυτό το χώρο σε συνδυασμό με περιβαλλοντικές/πολιτιστικές δράσεις. Για παράδειγμα: 1 ώρα καθαρισμός και μια ώρα επίσκεψη/ξενάγηση στη Μονή Δαφνιού, δραστηριότητες αποκατάστασης του χώρου με περπάτημα στο Δασάκι πάνω από τη Μονή Δαφνιού κλπ
  • Οργάνωση συζήτησης με θέμα «Δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανάγκης για μια φυσική καταστροφή» .
  • Επίδειξη χρήσης πυροσβεστήρα ( στα γραφεία του συλλόγου)
  • Πρόσκληση σε πικνίκ στο χώρο με συζήτηση για την αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής.
  • Οργάνωση σεμιναρίων για στήριξη πολιτών μετά από μια φυσική καταστροφή. Για αυτό το θέμα θα αναζητηθούν εμπειρογνώμονες ειδικοί για το θέμα.
  • Σεμινάρια στις Α΄Βοήθειες
  • Επόμενη συνάντηση στον ίδιο χώρο , 2-5 Νοεμβρίου, ανάλογα των καιρικών συνθηκών.

Πληροφορίες- επικοινωνία: τηλ. 6909283795 και oikopolis2007@gmail.com

Erasmus Days in OIKO.POLI.S

«Οι εθελοντές του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ υιοθετούν μια περιοχή του Ποικίλου Όρους στο Δαφνί.
Ευαισθητοποίηση των εθελοντών σε θέματα ετοιμότητας για φυσικές καταστροφές». 

-Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εθελοντών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και να παρακινηθούν οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν για τον εθελοντισμό μέσα από καινοτόμες δράσεις. 

-Ήδη ο τόπος έχει αναδειχθεί και η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 24 /9/2023. 

-Στη συνάντηση θα παρευρεθούν εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν και να ενημερώσουν σχετικά με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και να προσκαλέσουν τους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν σε μελλοντικές δράσεις. 

- Ο εθελοντισμός είναι ένας σημαντικός τρόπος για να συμβάλει κανείς στις τοπικές κοινωνίες και, ταυτόχρονα, να αποκτήσει χρήσιμες εμπειρίες και να αναπτύξει νέες δεξιότητες. 

Environment and culture in a common road

Event in Haidari on the theme: "Reviving the wine festival in Haidari.
It was preceded by a voluntary action to highlight the place by members of OIKOPOLIS.
For more here: https://xpolis.blogspot.com/2023/09/24092023.html

The event was attended by more than 250 people, representatives of the Municipality of Haidari, municipal councillors, representatives of organizations from Attica. At the event, the president of OIKOPOLIS , Sofia Dimitriou, presented the READY$DISasters project and invited the attendees to participate in a cycle of meetings on natural disasters.

ENVIRONMENT AND CULTURE are interconnected and go together.

People of all ages prefer actions and especially outdoors activities.
I know my place, I love it, I love it, I protect it and thus improve my life will be our motto to attract volunteers.

From the beginning of October we start.
Save the date:  13/10/2023.

1st Newsletter- February 2023


Εδώ η ιστοσελίδα του προγράμματος READY4DISasters

https://ready4disasters.gtu.edu.tr/

Φωτογραφίες από την 1η Διεθνή συνάντηση, Χαϊδάρι, Ιανουάριος 2023